Kombinált kemencék, Kerti konyhák

Cél: Visszatalálni a természetbe, nem ősemberi körülmények közé!

Kombinált kemencék

A kombinált kemencék a kerti sütögetők palettáján szinte minden épített környezetbe beilleszthetők. Visszafogottan népies megjelenésükkel, anyagaik változtatható összetételével beilleszthetők a Magyarországon uralkodó funkcionalista építési irányzatokkal létrehozott környezetbe, de a ma divatossá vált mediterrán környezetbe is. Az épített kertek éppúgy befogadják, mint a vegyes kertek vagy a haszonkertek előtti udvarok.

Hátrányuk az, hogy a sütés-főzés nem ad csoportos élményt, ami nagyon fontos eleme a kerti partiknak, a kerti partikkal kihozható maximális élmények kialakulásának.

Ezek a gasztróépítmények kialakításuknál fogva egyszemélyes „munkahelyek”.

Átgondolt kertkialakítással azonban, az ott szorgoskodó személy nem szakad le a társaságtól, nem érzi magát egyedül, segítséget kérhet, felváltható, stb.. Tervezéskor feltétlenül gondoljunk a társalgótér és kombinált kemence közti távolságra, ami ne legyen több öt méternél.

Fontos szempont a fedettség is. Ezáltal lehet a használat, a program időjárástól független. Tehát a felszolgálás útvonala és a tálalás helyszíne akkor is kapjon fedett helyet, ha a fogyasztás szabad téren történik.

Szerkezeti kialakításánál a mérlegelési, alkalmazási szempontjaim a stabilitás, a karcsúbb szerkezet kialakítása és a gyorsabb építési idő volt.

A vasbeton váz csak technológiai megfontolás miatt készül. Az építmények tűzterei természetesen helyszínen, hagyományos technológiával épülnek a vasbeton szerkezetektől megfelelően elszigetelve.

Az építmény szerelt lemezalapra készül, összes szerkezeti eleme szárazon, hegesztéssel szerelhető vasbetonelem, amelybe a kötési pontokra a gyártáskor acélbázisok kerülnek elhelyezésre.

A kemence tűztere 60 – 90 cm belsőátmérővel készül. Az egyik oldalon 60x40 cm-es többcélú / tárcsa, flekkensütő, nyárs, kürtöskalács sütő, hagyományos grillrács és kiszedhetőpálcás grillrács/ grillezőt helyezek el, amelyben a mélytűztér lehetővé teszi a bográcshely kialakítását is. A bográcsállvány kifordítható megoldással készül. A tűzterek előtt és oldalt gránit burkolatú előkészítő teszi kényelmesen kezelhetővé a berendezést.

Az építmény felület képzése vakolat vagy/és/ burkolat, a környezetbe illesztéshez megfelelő anyagok megválasztásával.

Az építmény rendkívül stabil, a hő mozgásokra kevésbé érzékeny, az időjárás ellen teljesen védett, a hasonló berendezésekkel ellentétben nem igényel télen gondozást.

Kerti konyhák

A kombinált kemence egy fejlettebb formája a kerti konyha.

Kialakításánál fogva magasabb használati elvárásoknak is megfelel.

Ergonomikus kialakítással és a funkciók teljes tárházának biztosításával, az ételkészítés és fogyasztás fedett, közeli térbe helyezésével jobb kulináris és közösségi élmény valósítható meg, mint a kemencék vagy kombinált kemencék a fogyasztó térrel való összekapcsolásával.

Tervezési fázisban, a cél meghatározásánál minden Megrendelőnk első helyen jelöli meg családi és baráti összejövetelek lebonyolítását.

„… 15-20-an is szoktunk lenni.” vagy:” Nagy a Család!”, szokták mondani.

Az „eddig is volt valahogy, a nappaliban és a teraszon elférünk valahogy” – elmélet lassan kimegy a divatból!

Egy igényesen kialakított lakásban 20 fős baráti összejövetelt tartani lehet, de nem célszerű. Ez sem a konyhának, sem a bútornak nem esik jól. Nem beszélve a háziasszonynak, aki az esemény nyomait napokig sem tudja eltünteti.

De ne csak a rossz oldalát nézzük a dolgoknak

Egy éppen a kert hangulatához illesztett kerti konyha és kiülő / vagy a kettő együtt/ a saját hangulatunkat is meghatározza a szabadtérben uralkodó szabadság szellemének jelenlétével.

Praktikusabb okokat is említhetek.

Maga a sütés-főzés, már egy alap program. „Ha más nem történik, egy jót eszünk.”

A kerti konyhában a férjek is oda állnak a tűz mellé / csak a sörös üvegnek is legyen hely/, és szívesen segítenek az elő- és utómunkában is.

Sőt, egyes férjek főzni is szeretnek.

Nagyon hasznos lehet ez a „rendezvény” a gyerekek nevelésének szempontjából is.

Szívesen együtt marad a gyerek azzal a társasággal, akihez tartozik, ha feladatot kap, különösen a tűz közelében. Hasznos és értékelhető feladattal persze. A társasági élet szükségességét és hasznosságát kell látnia. Na és persze a Szülőket példaképként!

Nem kisebb feladat a tűz hasznosságának megismertetése és kezelésének megtanítása sem. Sajnos olyan esetekkel is találkoztam megrendelőim között, akik még életükben nem raktak tüzet. Velük mi lesz, ha az élet úgy hozza, hogy szükségük lesz rá?

A kerti konyhák berendezését a várható szükségletnek megfelelően lehet alakítani.

A kisebb kerti konyhákkal – a 80-as és 90-es kemencével, grillezővel, bográcshellyel, előkészítő asztallal, mosogatóval, hűtő kiépítéssel – átlagos nagyságú családot vagy baráti társaságot is képes kiszolgálni

Egy 100-as kemence, füstölő, előtte sparhelt, grillező bográcshellyel, előkészítő asztalokkal, fatárolóval, mosogatóval és hűtőszekrénnyel teljes kerti-komfortot biztosít az ételek elkészítéséhez is, de akár a vendégeknek kreatív elfoglalására is lehetőséget ad.

A kerti konyha nagy lehetőséget biztosít a gyerekek tűzzel való megismertetéséhez, és nagy élményt nyújt egy felelősségteljes, hasznos elfoglaltsághoz, kitartó munkához.

Az ikergrillező a kerti konyhák részeként is de önállóan, szabadban is építhető.

A nyárson sütésnek és a nyárson sült hús fogyasztásának az egyéb szabadban végzett sütés-főzéshez képest ősközösségi hangulata van. Érdemes kipróbálni!

Miben tudunk mi segíteni?

A lehetőségek feltárásában és azok megvalósításában is.

Kemencés Udvarunk

Az egész évben Önök rendelkezésére álló Kemencés Udvarunk meglátogatása alkalmával minden részletet lefényképezhet, minden részletre kielégítő választ kaphat.

Ugyanitt és ugyanekkor minden speciális szerkezetet megvásárolhat és a beépítéséhez bő, szöveges magyarázatot is kap. Ez a lehetőség egész évben, minden hónap első szombatján tartott Kemencés Vásáron 30% kedvezménnyel is párosul a saját gyártású, kisipari termékeinkre vonatkozóan.

Telefonos, email-es segítségnyújtás

Az évközi ajánlatainkról a rendszeresen megjelenő hírleveleinkből értesülhet, amire itt feliratkozhat.

Kérdéseivel, problémáival e-mailben és telefonon is forduljon hozzánk. Segítünk!

Szakmai Ügyfélszolgálat: +3630-682 4627; +3630-377 5960.

Szakmai segítség e-mailben: info@kertikonyhak.hu

Hírlevél feliratkozás***Az Adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

***Miért érdemes a hírlevelünkre feliratkozni?

Feliratkozás után azonnal: "Tanulmány a kemenceépítés jellemző hibáinak megelőzéséről" 

Majd hetenként egy-egy rész„Az ideális kerti konyha építésének segédlete" hírlevél hét részben: (1) elhelyezés, (2) alapozás, (3) építés, (4) funkciók, (5) kapcsolódás, (6) ergonómia, (7)  használat.