Közösségi kulináris élményparkok

A közösségi kulináris parkokról

Soha nem látott eltávolodás tapasztalható az emberi kapcsolatokban. A régi megszokott kapcsolódási pontok már megszűntek:

 

 • Falusi rendezvényekhez / pl. falun a bál, kukorica és tollfosztó, búcsú;
 • városi rendezvények városban a különböző városrészek összejöveteleinek helyszínt és programot adó rendezvények, partik, stb../,
 • azonos érdeklődésű emberek csoportjainak rendezvényeihez: pl.: horgászegyesületek, klubok, iskolák, intézmények szükséges rekreációs helyszínek.
 • tehát olyan helyszínek kialakítása, ahol az egész család minden tagja megtalálja a neki legmegfelelőbb programot a testi-lelki regenerálódáshoz. A kulcsszó: a Család!
 • az újprogramokat és helyszíneket még nem sikerült igazán megtalálni. Hiányoznak a vonzó programok?

Engedjék meg, hogy egy kellemes program-csoportotot körvonalazhassak, ajánlhassak. Tekintettel arra, hogy az emberek nagy részének a kulinária fontos téma, célszerű ezt a témát beágyazni a köré szervezhető egyéb hasznos, élményt kínáló programokba. Ilyen programhelyszín a közösségi, kulináris élménypark.

Az élménypark kialakításánál feltétlenül figyeljünk a lehetséges legnagyobb komplexitásra.

Fontosnak tartom az alábbiakat:

 • jelenlétével, kialakításával kínálja, adja kézbe a programlehetőségeket
 • több csoportban, több helyszínen történhessenek az események, de központi közösségi tér is legyen, ahol egy központi rendezvény is helyet kaphat.
 • feltétlenül legyen kialakítva biztonságos, önálló gyermekproram-helyszín, játszótér /rögtönözhető kisállat-simogató, szabadtéri társasjáték, kánka, digitális játékok, stb.
 • legyen a zöld zónában kialakítva kerti út padokkal, ahol a szerelmesek egymásra találhatnak /rendezvényeken kívüli időpontokban is/ és az Öregek is megpihenhetnek.
 • legyen egy a családi kreatív programoktól független lehetőség a pihenni vágyóknak, pl.: „családi ebéd, amit nem én főzők”; beülök egy kávéra a Barátnőmmel egy kis pletyire; vagy a Fiuknak egy kártyaparti-sörparti bajnokságra.

Miután minden ilyen összejövetelen egyik szereplő a kommunikáció mellett a gasztronómia volt, kézenfekvő, hogy a gasztronómia köré szervezhető egyéb hasznos programokkal – emberek csoportjainak személyes találkozása is.

A kemence és környezete is a meghitt kapcsolatokat juttatja eszünkbe. Ilyen program lehet sok egyéb között a helyi szokásoknak megfelelő gasztronómia is, ahol társas, sütés-főzés is lehet egy központi program.

Városi és falusi lakóközösségek azon polgárainak találkozóhelyére gondolok, akiknek kedvenc időtöltést jelent a sütés-főzés és az együttlét.  Megfelelő helyet teremthet a rendszeres találkozáshoz – pl.: egy Közösségi Kulináris Klubban – ezzel is bővítve a hasznos és kreatív tevékenységek számát, és megteremtve az emberi kapcsolatok erősödését.

 • Ugyanitt családi programok is szerveződhetnek akár csak szűkebb családi körben, de egy falusi lakodalom kifőzésének, lebonyolításának helyszíne is lehet.
 • Az egyéb ünnepi összejöveteleknek, / falunap, gasztró napok, szüreti mulatság, disznóölés, városi rendezvények, stb../ meghatározó, színes, családi programhelyszíne lehet, ahol családok, barátok egymásra találhatnak.
 • Ez a helyszín adhat helyet a ma egyre elterjedtebbnek látszó főző versenyeknek is.

Itt szükség van kisméretű versenykemencék és verseny főzőhelyek kialakítására.

 

 • Verseny céljára a különleges kemencéket ajánlom, amelyek egy alapra, egy fedél alá készülnek. Rendkívül kedvező építési költséggel. Ezek elrendezése ipszilon, ill. kereszt alaprajz.

Az Y kemence 3 db, 120 fokban elrendezett, a Kereszt kemence 4 db, 90 fokban elrendezett kemence együttes, 60-70-80-90 cm belső átmérővel, samottból készítve. A kemencék között munkaasztal, a munkaasztalok alatt fatároló is épülhet. 

De a munkaasztalok helyett sparhelt vagy kombinált főzőhely is kialakítható. Ebben az esetben külső, vendég-munkaasztalon történhet az előkészítés és a tálalás.

 

 • A több helyszínen történő sütés-főzéshez a malacsütő kemencét, kisebb létszámú összejövetelek lebonyolításához a sparheltet ajánlom sütővel.
 • Ez a sparhelt a kemence kéményére ráköthető, így nem jelent külön építési költséget az üzemeltethetősége.
 • Ugyanerre a kéményre ráköthető még egy fontos eszköz a falazott, zárt bográcshely, amely igény szerint akár 60 literes bogrács befogadására is alkalmas, de kisebb méretű bográcsokhoz is szűkíthető a 60-50-40-30 cm átmérővel készülő üstkarikák segítségével. Teljesen biztonságos a parázskezelése.
 • A komplett megoldásra törekedve természetesen vízvételi helyet, mosogatót, hűtőszekrény kiépítést és munkaasztalokat is célszerű építeni a már adott, közösségi találkozásokra, programokra épített létesítmények környezetébe a meglévő környezethez illeszkedően.

Miben tudunk mi segíteni?

A lehetőségek feltárásában és azok megvalósításában is.

Kemencés Udvarunk

Az egész évben Önök rendelkezésére álló Kemencés Udvarunk meglátogatása alkalmával minden részletet lefényképezhet, minden részletre kielégítő választ kaphat.

Ugyanitt és ugyanekkor minden speciális szerkezetet megvásárolhat és a beépítéséhez bő, szöveges magyarázatot is kap. Ez a lehetőség egész évben, minden hónap első szombatján tartott Kemencés Vásáron 30% kedvezménnyel is párosul a saját gyártású, kisipari termékeinkre vonatkozóan.

Telefonos, email-es segítségnyújtás

Az évközi ajánlatainkról a rendszeresen megjelenő hírleveleinkből értesülhet, amire itt feliratkozhat.

Kérdéseivel, problémáival e-mailben és telefonon is forduljon hozzánk. Segítünk!

Szakmai Ügyfélszolgálat: +3630-682 4627; +3630-377 5960.

Szakmai segítség e-mailben: info@kertikonyhak.hu

Hírlevél feliratkozás***Az Adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

***Miért érdemes a hírlevelünkre feliratkozni?

Feliratkozás után azonnal: "Tanulmány a kemenceépítés jellemző hibáinak megelőzéséről" 

Majd hetenként egy-egy rész„Az ideális kerti konyha építésének segédlete" hírlevél hét részben: (1) elhelyezés, (2) alapozás, (3) építés, (4) funkciók, (5) kapcsolódás, (6) ergonómia, (7)  használat.