Mediterrán stílus

Mediterrán stílus: a jövő

A mediterrán éghajlat északabbra húzódásával, a mediterránra jellemző szokások, életvitel, ennek megfelelő változásával a mi szokásaink is óhatatlanul átalakulnak. Részint azért, mert a mediterrán környezeti élmények, térségben történő nyaralásokkal, tartózkodásokkal egy új világ nyílik meg előttünk, és az ott tapasztalt, számunkra új és kedvezőnek tűnő megoldások, ételek, az ott szokásos, az éghajlathoz tartozó életvitel, a helyi gasztronómia és ennek megfelelő szokások új gondolkodást és lehetőségeket nyitnak meg számunkra is.

Tehát elodázhatatlan feladat a környezetünk, így a kertek, (kerti konyhák) tartalmi és stilisztikai fejlesztése is.

A kialakult népi-funkcionalista és megszokásokra épített irányzatot át kell alakítani mediterrán- kreatív-érzéki gondolkodásnak megfelelő megoldásokra. Az új életforma az érzékiségében tud megmaradni a nemzeti, sajátos hangulatban és kialakításban.

Az olasz mediterránhoz áll legközelebb a lelkünk, szeretjük megadni a módját a kényelmes, szabadlevegőn való tartózkodásnak, így az étkezésnek is. Az étkezési szokásaink ugyan eltérnek, különösen összetételében, de a hétvégi családi étkezéseink egyre inkább – a családi összejövetelhez igazodva – ünnepi hangulatot öltenek. Legfeljebb a hangerő, a dinamika visszafogottabb. De hát ettől is vagyunk magyarok!

A konyha kialakítását is ennek a hangulatnak a megvalósíthatóságához kell igazítani. Fontosak a tágas méretek, a dinamikusabb színek, a komplexitás.

  Szabadság – lüktető környezet – kényelem. „Minden fontosat, de semmi szükségtelent!” 

  „A mi konyhánk milyen legyen? Mire keressünk megoldásokat?

  Széthúzott, szűkre szabott családi együttlét? Túl sok az egyéb program?

  Gyors megoldások az ételek készítéséhez?

  Kényelem, maximális komfortérzet kielégítése?”

  Ehhez a kérdéskörhöz szeretnénk segítséget nyújtani a lehetőségek bemutatásával.

  Nem szeretnénk a magyaros kerti konyhákat lerombolni, de hosszabb távon mindenképpen a fiatalok ilyen irányú igényeihez kellene alakítani a meglévőket. Ha újat építünk, az lehetőleg ebbe az irányba mutasson!

   Megvalósításához mediterrán hangulatban megépített lakókörnyezet és kert szükséges!

   Milyen legyen, mit tudjon a mi mediterrán szigetünk?

   • többet tudjon, mint a tengerpart! Hiszen egész évben használhatjuk, kézre van!
   • a kertet tegyük komfortossá az életfolyamatoknak és az egyéni szükségleteknek megfelelő kialakítással: a testet frissítő lehetőségekkel, ülő és fekvő pihenőhelyek kialakításával, biztosítsunk megfelelő, épített, télisíthető építményt az egészségügyi szükségletek elvégzéséhez is. / zuhanyozó, WC, stb. / 
   • kapcsolódjon ehhez az építményhez a télisíthető, nem időjárás függő szabadtéri konyha, mint közösségi tér, amely téli használatra, tehát téli kertnek is alkalmas.
   • Ebben a közösségi pihenőtérben kialakított, a kandalló előtti étkező és társalgó is kellemes helyszín lehet az étkezések előtti, alatti és utáni tartózkodáshoz, a családi, kreatív, aktív pihenésnek.
   • Jó kapcsolatot kell kialakítani az étkező, az ételkészítés és tálaló helyszínével úgy, hogy a felszolgálást végző családtag is akadálytalanul tudjon bekapcsolódni a közös programba.
   • Az étkezés jó időben szabadtéren is történhet. A szabadtéri nyitottság biztosítja az ízek, illatok és látvány együttes, elvárt hatását, a kulináris élmények kiteljesedését.
   • a zenei műsorok és a televízióadások kiegészíthetik a programok, lehetőségek sorát. A halk zene még színesebbé teheti a társaság hangulatát.
     • Hogy a vízpart, tengerpart hangulatát odavarázsoljuk, az úszómedence környezetét homokkal és pázsittal alakítsuk ki. Legyen alkalmas a helyszín az úszáson kívül a közvetlen napozásra, pihenésre is.
     • Az egész kert intimitását a megfelelően kialakított zöld sáv, zöld bokrok, cserjék és az azt körülvevő, mediterrán hangulatot sugalló kerítés megépítésével biztosíthatjuk.
     • Esti, éjszakai használatra építsünk ki célvilágítást és a hangulatvilágítást is. Az utóbbinak különösen a medence körül és a kerti utak megvilágításánál van jelentősége, de a hangulatunkat is nagyban befolyásolhatja.

     A kert kialakításánál a gyerekekre is feltétlenül gondoljunk!

     A gyerekek korának megfelelő, biztonságos játszóterek épüljenek meg a testmozgáshoz, sporthoz /tollaslabda, fallabda, asztali tenisz, digitális eszközök, stb./, ahol a felnőttekkel együtt találhatnak olyan elfoglaltságot, amely a testi és szellemi fejlődésüket segíti, és valóságos pihenést biztosít.

      

     • A kert legyen szerves kapcsolatban a lakóépülettel is és Vendégek fogadására is legyen alkalmas. /A főkapunál – takarásban – elhelyezett vandégparkoló, a főépület kerti kijáratánál kisméretű vendégváró / öltözővel, mosdóval/, hogy a fogadást és távozást ne a kertben, de ne is a lakásban kelljen lebonyolítani.
     • A gasztró építményeket a saját igényünkhöz tervezzük meg funkciók, méretek és ergonómiai kialakításának tekintetében, úgy, hogy stílusban a környezetnek visszaköszönjenek! Erről bővebbet a kerti konyhák kialakításánál olvashat.
     • Minimális funkciókhoz szükséges építmények és berendezések: gáz vagy fatüzelésű grillező és tűzhely, sütés-főzésre és fűtésre alkalmas nyitott kandalló, munkaasztalok, vízvételi hely.
     • Ha prémium megoldásokban gondolkodunk, lehetőleg minden szükséges funkcióra legyen megoldásunk, alkalmas eszközünk.
     • Ebben az esetben is a mediterrán stílusnak megfelelő formába építsük be a berendezéseket, építményeket.
     • A magyar étel-álom a kemencében sült …., tehát kemence feltétlenül épüljön! Stílustól függetlenül is azokkal a paraméterekkel, amelyeket a weblapon olvashat, vagy rendezvényeinken élőszóval és gyakorlattal elsajátíthat.

     Miben tudunk mi segíteni?

     A lehetőségek feltárásában és azok megvalósításában is.

     Kemencés Udvarunk

     Az egész évben Önök rendelkezésére álló Kemencés Udvarunk meglátogatása alkalmával minden részletet lefényképezhet, minden részletre kielégítő választ kaphat.

     Ugyanitt és ugyanekkor minden speciális szerkezetet megvásárolhat és a beépítéséhez bő, szöveges magyarázatot is kap. Ez a lehetőség egész évben, minden hónap első szombatján tartott Kemencés Vásáron 30% kedvezménnyel is párosul a saját gyártású, kisipari termékeinkre vonatkozóan.

     Telefonos, email-es segítségnyújtás

     Az évközi ajánlatainkról a rendszeresen megjelenő hírleveleinkből értesülhet, amire itt feliratkozhat.

     Kérdéseivel, problémáival e-mailben és telefonon is forduljon hozzánk. Segítünk!

     Szakmai Ügyfélszolgálat: +3630-682 4627; +3630-377 5960.

     Szakmai segítség e-mailben: info@kertikonyhak.hu

     Hírlevél feliratkozás***     Az Adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

     ***Miért érdemes a hírlevelünkre feliratkozni?

     Feliratkozás után azonnal: "Tanulmány a kemenceépítés jellemző hibáinak megelőzéséről" 

     Majd hetenként egy-egy rész„Az ideális kerti konyha építésének segédlete" hírlevél hét részben: (1) elhelyezés, (2) alapozás, (3) építés, (4) funkciók, (5) kapcsolódás, (6) ergonómia, (7)  használat.