A népies stílus – a múlt és a jelen...

Honnan jöttünk? Hol vagyunk?

„… emlékszel a Nagymama kemencéjére? Milyen jókat szoktam a sutban aludni…”

„…és a pomposra, amit kenyérsütéskor legelőbb megkaptunk a friss kenyérből?!…..

…”azok a csodálatos illatok…” hm

Az emlékek a felidézhető múltból táplálkoznak és az élmények nem felejthetők

De miért szeretjük ezt a mai modern korba átsugárzó élményt?

Talán azért, mert érezzük, hogy az együtt élő Család, meleg, közös életterét jelentette? Ez ma már szinte teljesen hiányzik?! Ez után vágyakozunk?

Lehet. Egy biztos: szeretjük.

És szeretnénk ezt az életteret és emlékeket a mai modern lakásban is érezni, belecsempészni, újra megérezni, újra megélni.

Tehát az emlékekből táplálkozunk! Szeretnénk tovább vinni minden kellemes pillanatot a múltból. Az élet mulandó!

A Nagymama kenyerét már nem áll módunkban megkóstolni, de az eszközöket újra lehet készíteni, a módszereket újra lehet tanulni, a régi ízeket mi magunk is elő tudjuk állítani a Családunk, Barátaink megelégedésére.

És ezt szeretnénk! Vagy nem? 

„Sokan foglalkoznak a gasztronómiával, sokféle szempontból, mint kulináris élvezettel, mint szükséges, alapvető létfenntartó tevékenységgel , úgy is  mint rabszolga konyhai munkával vagy mint kedvenc időtöltéssel.”

Akárhogy is látjuk és érezzük a tevékenységet, az eszközök minősége, megbízhatósága, az egész folyamat szervezettsége a „munkahely” alkalmassága nagyban befolyásolhatja, – erősítheti, vagy gyengíti- a „magasztos üggyel” kapcsolatos érzéseinket..

Megtapasztalva ezeket, tenni szeretnék kezelhetőségük, jobbításuk érdekében. Milyen lehetőségeink vannak? 

Túl sok, kialakult rendező elv nem ad kötöttséget, de segítséget sem, mert kevés a jól kommunikált szakirodalom. Külföldi példák vannak, de más ételek elkészítése, más étkezési szokásokhoz kapcsolódó berendezkedés sok szempontból más építményt is kíván. 

Márpedig a célunk az, hogy a gasztronómiát kiszolgáljuk fatüzelésű, kültérben és beltérben is alkalmazható, ételkészítő, sütő-főző-fűtő berendezésekkel, építményekkel.  

Marad az általános rendezőelv: „vissza a kályhához” azaz, az Ősi hagyatékból meríteni az alapmegoldásokat és ezeket újrarendszerezve, a mai szempontok szerint megépíteni az újat. Az újban nagyobb szerepet kell adni az ergonómiai méretezésnek, a praktikus megoldásoknak, az emberléptékű tömegalakításnak és nem utolsósorban a környezetbe, térbe és tájba illesztésnek.”

A megépített és bemutatott berendezésekre még ma is érvényes ez a 2008-ban már leírt megállapításom. Csiga léptekkel halad előre a színvonalas, jól működő, gusztusos építmények építése. Nem kap megfelelő hangsúlyt a gasztróépítmények fontossága, amely a kert végső minőségét is meghatározza. 

Úgy érzem, hogy a fenti gondolatokat nálunk sikerült megvalósítani és ma már továbbléphetünk a dolgok finomításában. 

A múlt paraszti lakóházaiban központi helyet kapott a lakókonyha. Itt élt a család, sajátos hangulatukkal, egyszerűségükkel, fehérségükkel,de mégis melegségükkel örökre beírták magukat az együtt lakók emlékeibe. Csoda, hogy most erre vágyunk? 

A népies konyhák többnyire a tájnak megfelelő formájú, épített kemence köré épültek. Ha a lehetőség adta, a kemence köré nagyméretű ülőpadkát építettek, tetejére fekvőhelyet.

A kemence mellé egyik oldalt falazott sparheltet sütővel /rennel/készítettek, a mások oldalra vízmelegítésre is alkalmas, falazott üstházat többcélú felhasználásra. Lehet erre a komplexitást sugárzó megoldásra, hangulatra nem vágyni? Még ha most nem is így szeretnénk! 

A hagyományok tisztelete miatt – kialakításukat én is a hagyományos lakókonyha-funkciók követelményeinek megfelelően készítem el. Középponti helyen a kemence, mint a fűtés és a kenyérsütés eszköze, hozzá kapcsolódik a falazott sperhelt a mindennapi étel elkészítéséhez. 

Egyébként a konyha egyéb berendezései – a sublót, a kászli, néhány stelázsi, az asztal a padokkal- helytől, nagyságtól függően kerülnek elrendezésre.   Igazi, korhű konyhában mosogató sem készül, mosogatás dézsában történik. Ezeket a nem kényelmi megoldásokat csak az igazán elszánt Háziasszonyoknak  ajánlom. 

A témát /mint már említettem/korábban a 2008-as év legelején vetettem papírra. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és a gasztró kultúra is hatalmas fejlődésen ment keresztül. Technikailag is, szokásokat, ízeket tekintve is. A lehetőségek kitágultak, kiszorultak az étkezőből, a legtöbb Család is megtalálta a kerti kulinária lehetőségét és szívesen tölti a kedvenc környezetben, a szabadban a szabadidejét. 

 

A beltéri konyhák kialakításából nagyon sok tapasztalatot nyerhetünk a kerti konyhák kialakításához is. Főleg a funkciók racionalizálása, de a természetes ergonómia megtapasztalása okán is. 

Elsősorban a városisodó és a városi emberek körében tapasztalok egy „kivágyok a természetbe” érzést. Ez okozhatja azt, hogy a kerti konyhára egyre fokozódó igény van.

A városból az agglomerációba, ill. a város környékére kiköltözött Családok is szükségletnek érzik a kerti konyhát, mint egy kellemes, hétvégi programhelyszínt. Ez természetes! Ezzel is pótolhatják az ősi érzéseket, amelyek a tűz közvetlen felhasználásával a jóllakottság érzéséhez vezetett.

A városi környezetben épített együttesek a hagyományos formákon át a moderntől a minimál design látványáig megtalálhatók, de mindenképpen a finomabb, színesebb kialakítással készülnek, az egyszerűtől a prémium megoldásokig. 

Persze az igényesebb falusi portákon is egyre több kerti vagy udvari kemence, grillező és bográcshely épül, mert a rekreációnak ott is hasznos eszköze lehet.

Talán egyszerűbb formák és funkciókapcsolattal, rusztikusabb formákkal, szolgálják a Család igényeit. De jelen vannak és hasznosak.

Miben tudunk mi segíteni?

A lehetőségek feltárásában és azok megvalósításában is.

Kemencés Udvarunk

Az egész évben Önök rendelkezésére álló Kemencés Udvarunk meglátogatása alkalmával minden részletet lefényképezhet, minden részletre kielégítő választ kaphat.

Ugyanitt és ugyanekkor minden speciális szerkezetet megvásárolhat és a beépítéséhez bő, szöveges magyarázatot is kap. Ez a lehetőség egész évben, minden hónap első szombatján tartott Kemencés Vásáron 30% kedvezménnyel is párosul a saját gyártású, kisipari termékeinkre vonatkozóan.

Telefonos, email-es segítségnyújtás

Az évközi ajánlatainkról a rendszeresen megjelenő hírleveleinkből értesülhet, amire itt feliratkozhat.

Kérdéseivel, problémáival e-mailben és telefonon is forduljon hozzánk. Segítünk!

Szakmai Ügyfélszolgálat: +3630-682 4627; +3630-377 5960.

Szakmai segítség e-mailben: info@kertikonyhak.hu

Hírlevél feliratkozás***Az Adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

***Miért érdemes a hírlevelünkre feliratkozni?

Feliratkozás után azonnal: "Tanulmány a kemenceépítés jellemző hibáinak megelőzéséről" 

Majd hetenként egy-egy rész„Az ideális kerti konyha építésének segédlete" hírlevél hét részben: (1) elhelyezés, (2) alapozás, (3) építés, (4) funkciók, (5) kapcsolódás, (6) ergonómia, (7)  használat.